amacam, best tak?? |
Bahan-bahan
1 ekor ikan patin
4 ulas bwg merah kecil
1 biji bwg merah (india)
1 ulas bwg putih
3-5 sudu besar tempoyak
300ml air (sukat ikut keperluan, kalau nk kuah byk letak byk air)
5-7 biji cili padi (ikut keperluan)
1 inci kunyit hidup (kalau x de kunyit serbuk pun ok)
Timun (x nk letak pun x pe)
Daun kesum
Bunga Kantan (x de pun x pe, kalau ada lagi kick)
Gula & Garam
Ikan dipotong 3-4 bahagian & perah asam limau, biarkan dlm stgh jam
Bwg merah, bwg putih, kunyit & cili di kisar/ditumbuk, masukkan dalam periuk bsama ikan, daun kesum & bunga kantan, api mestilah sederhana, bila dh hampir menggegelegak masukkan garam, gula & asam gelugur, perlahankan api tunggu sehingga meggelegak, setelah ikan masak, angkat & hidangkan...
mudah bukan.. hehehe
ni resipi turun temurun tau...
huiiii mak aiii... tengok lama2 boleh batal pose ;-)
ReplyDeletehahaha kna tgk masa sahur :)
ReplyDelete