2-3 hari lps janji ngn montel nk g beli nasik kerabu belah pagi, asek terbabas je tetiap hari.. pi cari psr malam x de la plk.. dh susah2 sgt buat sdiri le senang.. bahan2 pun dh sedia ada kt rumah so apa tunggu lagi terus buat la.. dan......
ini hasilnye
tadaaaaaaaaaa!!
Bahan-bahan
-NASI
***masak cam biasa
-Lauk
***Sukahati nk buat apa2 lauk, hr tu aku buat ayam goreng berempah
-Sambal Tumis
#5 ulas Bawang Merah
#2 ulas Bawang Putih
#10 biji Cili Kering
#1 cm Halia
#2 btg Serai
#Santan pekat (diambil dr stgh / satu biji kelapa)
#Asam gelugur/jawa
***semua bahan diblend kecuali santan&asam jawa, masukkan bahan2 yg diblend td bsama santan ke dalam periuk kacau sehingga pecah minyak, jgn lupa letak gula, garam & asam
-Sambal Kelapa
#1 cawan kelapa parut
#3 ekor ikan (direbus/dibakar)
#Bawang Besar/ Merah (dimayang halus)
#1 inci halia (dimayang)
#2 batang serai (dimayang)
***Buang tulang ikan, masukkan kesemua bahan dalam kuali, goreng tanpa minyak sehingga masak, gula n garam jgn lupa ye, kemudian tumbuk/blender kering semua bahan2 tadi
-Kerabu
#Tauge
#Timun
#Serai Kayu
#Bunga Kantan
#Kacang Panjang
***Potong semua bahan2
-Sambal Cili (Optional)
#20 biji cabai burung
#Cuka
***Blend/tumbuk cili, campurkan dgn cuka, gula & garam
-Budu
#100ml budu
#Gula Merah
#1 btg serai
***Masak semua bahan2 sehingga mendidih
-Solok Lada
#Cili Besar Putih
#Kelapa
#Ikan (buang tulang)
#Lada hitam
#Telur sebiji
#Telur sebiji
***Tumbuk kelapa,lada hitam bsama isi ikan, mskkan gula & garam kemudian digaul dgn sedikit telur, cili dibelah bahagian tgh buang biji masukkan bahan2 td kedlam cili sampai padat, kemudian kukus sehingga cili layu..
-Keropok
-Telur Masin
-Bawang Putih Jeruk
ini aku punye style ler, semua org kate beshh.....so kira pass la kan... ..
maq!!tulunnn!!!!!!! nk wat jgkkkkkk!!!!..tp aku wat mst x sdp kn...hahhahaha
ReplyDelete~~yayas~~
kah3x.. baik mu wat.. ikut resipi aku kompem sdp hahahahaha
ReplyDelete